Kuchnia to miejsce, w którym skupia się życie całej rodziny. Każdy kilkadziesiąt razy w ciągu dnia wchodzi i wychodzi z kuchni. Dlatego ważne jest dobranie dobrych drzwi do tego pomieszczenia.

W zawiązku z tym że w tym pomieszczeniu jest dość duża częstotliwość otwierania i zamykania, to drzwi powinny być lekkie i wytrzymałe. Należy je tak zamontować, aby szybko i łatwo dało się je otwierać i zamykać (oczywiście nie trzaskając). Dlatego nie nadają się do kuchni drzwi z litego drewna. Są ciężkie, przez co trudne do zamykania i otwierania. Z pomocą jednak przyszli nam producenci drzwi. Znaleźli odpowiedni sposób, aby używanie drzwi w kuchni było łatwiejsze i przyjemniejsze. Dlatego też drzwi do kuchni produkuje się z płyt drzwiowych. Dzięki temu są one lekkie, trwałe i w miarę odporne na uszkodzenia. Ale najważniejszą ich zaletą jest duża odporność na wilgoć.

Drzwi do kuchni powinny posiadać minimalną szerokość, a więc 80 centymetrów. A to dlatego, że później wejście do domu z zakupami, czy noszenie posiłków do jadalni będzie o wiele prostsze. Ważne jest również odpowiednie zadbanie o wentylację. W drzwiach do pokoi nie musi być szpar, natomiast w drzwiach do kuchni od spodu powinna być szpara, aby powietrze mogło cyrkulować.

Wszystkie te wymogi spełniają drzwi DRE oraz drzwi Porta. Posiadają one ciekawy design, a wybór modeli jest naprawdę spory. Z pewnością każdy znajdzie jakiś interesujący nas model. Nowością jest linia drzwi szklanych. Ale czy to jest na pewno najlepsze rozwiązanie? Powiem szczerze, że do mnie nie przemawiają szklane drzwi w kuchni. Chociaż wykonane są z grubego hartowanego szkła, to nie wiem czy przy uderzeniu nie rozsypią się w drobny mak. Oczywiście kolor drzwi, to już sprawa indywidualna, jednak warto się zastanowić, albowiem w kuchni jest dość wysoka temperatura, dlatego najważniejszym czynnikiem jest jakość oraz materiał ich wykonania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *