Szczyt sezonu grypowego w Polsce przypada na okres styczeń – kwiecień, ale już od pierwszych dni jesieni możemy zauważyć rosnącą liczbę zachorowań na grypę i infekcje jej podobne. Szczególnie narażone na choroby są dzieci, dlatego dobrze by było zadbać o ich odporność, by organizm był gotowy do walki z atakującymi wirusami. Jak to zrobić?
Witaminki, witaminki…
Na poziom naszej odporności wpływa wiele czynników, takie jak zdrowe odżywianie czy poziom aktywności fizycznej. Wśród tych ważniejszych są również witaminy, których niedobory osłabiają siły obronne organizmu i przez to łatwiej może on ulegać atakującym go wirusom. Wiele osób wie, że na poziom odporności wpływa witamina C i to właśnie ją najczęściej aplikujemy dzieciom, gdy zaczyna dopadać je przeziębienie.
Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że sprawność układu immunologicznego zależy również od poziomu witaminy D. Z tego powodu tak istotna jest suplementacja tej witaminy w okresie zimowym, gdy słońca, z którego nasza skóra syntetyzuje tę witaminę nie jest za wiele.
Warzywa i owoce czy witaminy w syropie?
Specjaliści od żywienia podkreślają, że dieta bogata w warzywa i owoce to podstawa, jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem. Zdarza się jednak tak, że dzieci nie przepadają za warzywami i owocami i wówczas zapewnienie optymalnego poziomu witamin jest naprawdę trudne. Wówczas z pomocą przychodzą witaminy w syropie, które pomagają dostarczyć potrzebne witaminy, tak istotne zwłaszcza w okresie wzmożonego wysiłku układu odpornościowego.
Więcej o tym jak zapewnić dziecku odporność jesienią zimą znajdziecie na: http://www.sanostol.pl/zdrowie-dziecka/wzmacnianie-odpornosci-u-dzieci-jak-zapobiegac-grypie-i-przeziebieniu