- Zwierzęta

Nie tylko leczenie – zioła w kuchni

Rzeczpospolita Polska jest krajem o bardzo bogatej oraz rozlicznej faunie. Na jej obszarze występuje nadzwyczaj wiele roślin o właściwościach leczniczych. Zioła w Polsce pojawiają się również w naturze, np. na łąkach czy w lasach. Ze względu na przydatne warunki geograficzne też uprawia się je w hodowlach. Najatrakcyjniejsze krajowe zioła znajdują zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kuchni. Są to m.in. bazylia, tymianek, kminek, koper, pietruszka, majeranek, rumianek, szałwia, tymianek i mięta. Przetwarza się je, np. suszy lub mieli oraz sprzedaje po pewnym czasie w formie przypraw lub też też wiąże w pęczki oraz sprzedaje się je w normalnej formie – sprawdź olej konopny. Z wielu ziół produkuje się też napary i herbaty, np. z szałwi i rumianku. Inne popularne i cenione polskie zioła to dzika róża, jałowiec, brzoza, pokrzywa, podbiał, kasztanowiec, krwawnik, lipa, mlecz lekarski, babka lancetowata, głóg dwu i jednoszyjkowy, borówka czernica. Znajdują przeznaczenie przede wszystkim w medycynie naturalnej, szczególnie w fitoterapii oraz aromaterapii.

Zioła oraz inne przyprawy to czynniki, które bardzo wielokrotnie decydują o smaku oraz aromacie potrawy. Niekiedy szczypta dodana do garnka w pełni zmienia zakres dania. Zioła nadają potrawom subtelnego smaku i tworzą jego wielowarstwowa, ciekawiącą strukturę.

Potrawy bez przypraw są zwykle bo gruntownie mdłe i ich spożywanie pozbawione jest niemal całkiem przyjemności. W największym stopniu legendarne w lokalnej kuchni zioła to bazylia, pietruszka, koper, szczypior, tymianek, majeranek, cząber, mięta oraz szałwia, a przyprawy – papryka, cynamon, goździki, czosnek pospolity, cebula oraz imbir. Zioła można kupować oraz dodawać do potraw w dwóch zasadniczych kreacjach. Pierwsza to zioła suszone. Oddane są już najczęściej technologicznej obróbce oraz wolno je nabyć w małych, gotowych porcjach w niemal każdym sklepie. Druga postać to zioła świeże, które wolno nabyć bądź ścięte i powiązane w pęczki lub też również samodzielnie hodować je w donicach czy też w ogrodzie. Zasadniczo zioła świeże mają głębszy oraz silniejszy aromat.

Dodaj komentarz