- Usługi

Kawa – jak ją przygotować i podać, żeby smakowała wybornie?

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, co to jest kawa. Wiele osób to właśnie od kawy rozpoczyna swój dzień. Pije się ją nieomalże wszędzie, na dowolnym kontynencie, w każdym kraju. W Polsce najpopularniejszą jest kawa palona – taka, której fusy osadzają się na dnie filiżanki. Taki typ przygotowania kawy nie wszelkim smakuje. Nie wyobrażają sobie picia takiej kawy chociażby Włosi. W każdym bowiem kraju są przeróżne sposoby, różne metody na to, żeby kawę przygotować.

Nieraz kawa smakuje znacznie bardziej, w pewnych sytuacjach mniej. Zależy to bezsprzecznie od sposobu przygotowania, od typu ziarenek, od tego czy kawa jest znacznie bardziej palona czy mniej. Jakikolwiek z nas ma swój wyjątkowy rodzaj kawy. Nazwa tego czarnego napoju jest nadzwyczaj istotna. Nie wszyscy uwielbiają gorzką, długo paloną kawę. Czasami wolimy subtelniejszy smak. Zależy to oczywiście od naszych upodobań. Lubimy testować, ubóstwiamy sprawdzać smaki.

W szeregu przypadków mamy swój ulubiony lecz wyszukujemy dalej, poszukujemy czegoś innowacyjnego – {sprawdź|wypróbuj|przetestuj kawa. To wybitnie istotne dla smakoszy kawy. A takich smakoszów jest niezmiernie dużo. Kawa podawana jest na różne sposoby. W wielu przypadkach zależy to od miasta czy kraju.

We Włoszech na przykład najpopularniejsza jest kawusia espresso przekazywana w malutkich filiżankach. Jest to wybitnie mocna kawa wskutek tego też podaje się ją w tak niewielkich filiżankach. W Polsce mamy obyczaj picia kawy parzonej – drobinki zmielonych ziaren palonej kawy wsypuje się do filiżanki oraz zalewa wrzącą wodą. To niesłychanie specyficzny sposób przekazywania, lubiany w nielicznych krajach. Sporo osób nie toleruje drobnych fusów, które unoszą się w pewnych sytuacjach przeszkadzając czy wprost utrudniając spożywanie tego smakowitego napoju.

Kawa zawiera kofeinę. Nie jest wobec tego polecana dzieciom. Nie wolno przesadzić z piciem kawy. Nazbyt kolosalna jej ilość w ciągu dnia może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Są osoby, które nie tolerują mocnej kawy – parzonej czy także z ekspresu. Takie osoby wolą słabszą kawę rozcieńczoną na przykład mlekiem czy śmietanką do kawy. Odmianą kawy, która jednakże z parzoną mocną kawą nie ma wiele wspólnego jest cappuccino, uwielbiana szczególnie na południu Europy.

Dodaj komentarz