- Usługi

Kawa doskonała – gdzie ją odnaleźć?

Odkąd napój zwany kawą wywodzący się z Etiopii przybył do Europy około szesnastego wieku należącej do nas ery, odtąd stał się nieodłącznym napojem naszych czasów. Z trudem dziś przedstawić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza.

Etymologii słowa kawa można by się doszukiwać tygodniami, w najwyższym stopniu możliwa, choć też nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa wywodzi się od nazwy etiopskiego grodu Kaffa – dzisiaj znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, że z pozoru taka przeciętna i łatwo osiągalna kawa ma tak trudną historię. Nazwa do Polski nazwa dotarła po Bitwie pod Wiedniem w formie tureckiej w 1683 roku. W kontekście objawienia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, który w czasie własnej wędrówki po Afryce napotkał na stado nadaktywnych kóz. Postanowił w następstwie tego on spróbować owoców, jakimi owe kozy się żywiły, wtem odkrył ich wspaniały wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta innymi słowy forma kongijska oraz arabica, to jest typ arabski. Współcześnie kawę możemy zakupić na porządku dziennym i dostać je w różnych wariantach, odmianach oraz formach. Kawę jesteśmy w stanie dostać w czterech fundamentalnych fasonach: w ziarnach niepalonych czyli tak zwana zielona, w ziarnach spalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona i rozpuszczalna – przetestuj https://finestcoffee.pl.

Trunek kawowy w wersji instant jest dziś najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże fachowi bariści oraz smakosze zalecają niemniej jednak parzenie kawy po turecku inaczej razem z fusami. Istnieją dobre dzbanki do zaparzania kawy, które zezwalają na oddzielenie fusów od naparu. Niemniej jednak powracając do kaw instant inaczej mienionych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces bazuje na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a następnie odparowanie cieczy metodą wymrażania oraz usunięcie powstałego lodu procedurą sublimacji. Druga metoda polega zatem na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz